Lapkričio rezidentas – Jonas Palekas

Jonas Palekas yra virtuvės šefas ir maisto pasaulio tyrinėtojas, kurio specializacija – eksperimentiniai maisto sistemų projektai, ekologinių ryšių ir gastronominių reiškinių tyrimai bei performatyvios vakarienės. 2023-24 metais Jonas buvo Jan Van Eyck Akademijos Mastrichte, Nyderlanduose rezidentas ir 2023 gavo prestižinio Oxford Food Symposium metų jaunojo šefo apdovanojimą. Jis yra vienas iš 2016 – 2023 veikusio „Delta Mityba” restorano įkūrėjų, kuris atliko svarbų vaidmenį Vilniaus maisto bei šiuolaikinio meno scenose. Be to, Jonas dalyvauja meno projektuose, rezidencijose ir kultūros renginiuose visoje Europoje, tarp jų Venecijos bienalėje 2017 ir 2018 m., „Volcano Extravaganza 2019” Italijoje, Mustarinda 2024, Suomija, The Pickle Bar su Slavs and Tatars 2024, Haga, Nyderlandai ir kt.
Domėdamasis socialiniais, kultūriniais ir ekologiniais šių dienų pasaulio kontekstais, įtraukdamas maisto istorijos ir antropologijos tyrimą, bei turėdamas kulinarijos meno išsilavinimą, Jonas dirba peržengdamas žmogaus mitybos įpročių ribas ir kelia klausimus, susijusius su maistu mūsų neaiškiais laikais.