Grupinė paroda „Sampyna“

SAMPYNA / SAMRUNI

Austė Jurgelionytė-Varnė, Asta Vilhelmina Guðmundsdóttir, Laura Pavilonytė-Ežerskienė

Rugpjūčio 3 dieną, 14 val. Marcinkonių stoties galerijoje atidaroma Austės Jurgelionytės-Varnės, Asta Vilhelmina Guðmundsdóttir ir Lauros Pavilonytės-Ežerskienės paroda „Sampyna“.

Lietuviškai žodis sampyna nurodo į tam tikrą raizginio struktūros elementų sandūrą, kuri atspindi trijų menininkių – Austės Jurgelionytės-Varnės, Astos Vilhelminos Guðmundsdóttir ir Lauros Pavilonytės-Ežerskienės pažintį, netikėtus susidūrimus, bei jų pagrindu ištikusią bendrystę. Tiek Austė, tiek Laura skirtingu metu viešėjo Islandijoje ir ten aplankė Astos studiją, bei yra įkvėptos jos eksperimentinės kūrybos ir tarpdisciplininio požiūrio dirbant su tekstilinėmis medžiagomis. Asta taip pat ne sykį lankėsi Lietuvoje, čia yra surengusi parodų, vedusi kūrybines dirbtuves VDA Tekstilės meno ir dizaino katedros studentams. Visas menininkes sieja prigimtinė meilė ir pagarba gamtai, iš čia polinkis kurti
tvariai, naudojant natūralios tekstilės pluoštus (dažniausiai vilna, linas) ir rastas aplinkui organinės ir neorganinės kilmės medžiagas (arklio plaukus, dumblius, akmenis, žabus, spyglius ir kt.), dažyti augalinės kilmės dažais, puoselėti lėtąsias rankų darbo technologijas. Parodoje SAMPYNA (islandiškai atitikmuo SAMRUNI) visų tekstilininkių kūriniai, kaip ir numatyti ar nenumatyti asmeniniai susitikimai, susipina į vientisą instaliaciją, lyg pratęsiant sąvokos reikšmę, kad visi mes kažkokiu būdu esame susiję, nepaisant geografinių atstumų ar kultūrinių skirtumų.

Paroda veiks rugpjūčio 3 – rugsėjo 1 d. Parodą aplankyti galima šeštadieniais – sekmadieniais, 12.00 – 17.00 val, arba susitarus tel. +37061416255.  
Adresas: Marcinkonių stoties galerija, Kastinio g. 1C, Marcinkonys, Varėnos sav.
Parodos kuratorė: Laura Pavilonytė-Ežerskienė
Parodą organizuoja „Verpėjos“, finansuoja Lietuvos kultūros taryba.